Enkele jaren geleden volgde ik een bushcraft jaaropleiding in Nederland. Hier leerde ik een goede basis om te leven in de natuur. Nadien deed ik nog mee aan een survival in Frankrijk. Bij de survival ging het meer om het overleven. Bij beide leerde ik heel wat over eetbare planten en planten voor medicinaal gebruik. In deze eerste blog over planten bespreek ik kort een vijftal.
Duizendblad
Waar te vinden
Duizendblad is te vinden op akkers, graslanden, wegbermen en ruigere terreinen.
Eetbaar
Ideaal voor thee van te maken zowel van de bloemen als van de blaadjes. Ik gebruik het ook in een salademix. Duizendblad gebruikt men traditioneel bij spijsverteringsklachten, verkoudheid, griep, hypertensie en urineweginfecties.
Medicinaal
Duizenblad heeft een bloedstelpende werking. Het gebeurd wel eens dat ik een snijwonde oploop. Dan neem ik wat duizendblad en duw het wat samen zodat de sappen eruit komen. Deze bind ik dan op de wonde. Even later is het bloeden gestopt.
Andere toepassingen
Men kan ook textiel verven met Duizendblad. Men kan met duizendblad de kleure geel, oranje en bruin verkrijgen.
Brandnetel
Waar te vinden
Je kan bijna overal brandnetels vinden: akkers, bossen, weilanden, bermen, mesthopen,...
Eetbaar
In het voorjaar gebruik ik de jonge blaadjes graag in mijn thee. Er kan ook brandnetelsoep van gemaakt worden, een salademix of je kan ze heerlijk stoven.
Medicinaal
Brandnetel verwijdert urinezuur, zorgt voor aanmaak van rode bloedlichaampjes, werkt bloedzuiverend en zorgt voor een betere ijzer- en kalkopname.
Andere toepassingen
Brandnetels worden gebruikt als natuurlijke verfstof. Bij wol geven ze bijvoorbeeld een donkere grijsgroene kleur.
Ook kan je van de stengels een super stevig touw maken.
Geprikt door brandnetels? In de buurt kan van de brandnetels kan je hondsdraf, weegbree of/en zuring vinden. Deze sappen zorgen dat het branderig gevoel verzacht wordt.
Blauwe bosbes
Waar te vinden
Deze plant groeit op heide en veen, gematigde en subarctische gebieden en open bossen.
Eetbaar
Je kan de bessen zo eten, een lekkere jam van maken of een sapje mee bereiden. De bladeren eet je beter niet of met zeer beperkte mate... deze kunnen vergiftingsverschijnselen veroorzaken.
Medicinaal
De bessen zitten vol met anthocyanines. Anthocyanines hebben een atioxiderende werking en een positieve invloed op oogaandoeningen en milde diabetesvormen. Ze zorgen ook voor een verbeterde bloedcirculatie en verzachten een pijnlijke keel.
Paardenbloem
Waar te vinden
Paardenbloemen zijn overal te vinden. Zowel op vochtige als op droge vruchtbare bodems, graslanden, tuinen, bermen,... De bloemen zie je vanaf eind maart tot half mei.
Eetbaar
Zowel het blad, de wortel als de bloem zijn eetbaar. De bladeren gebruik ik in mijn salademix en met de bloemen heb ik eens paardenbloemgelei gemaakt.
Medicinaal
Paardenbloemen werken goed tegen een blaasontsteking. Vandaar dat wij ze ook wel eens 'pisbloemen' noemen. Daarnaast werken zij ook ondersteunend bij reuma en leverklachten.
Andere toepassingen
Voor de wijnliefhebbers... Wist je dat je ook paardenbloemenwijn kan maken?
Smalle weegbree
Waar te vinden
Smalle weegbree komt veel voor. Je kan ze o.a. op graslanden en bermen vinden.
Eetbaar
Niet echt mijn favoriet maar wanneer het komt op overleven, zal deze ook te vinden zijn in mijn salademix. Je kan het zowel rauw als gekookt eten, er siroop of thee van maken.
Medicinaal
Smalle weegbree werkt reinigend, verfrissend, wondhelend en anti-bacterieel. Het verlicht klachten van de luchtwegen en wordt gebruikt bij ontstekingen in de mond en keel.
Andere toepassingen
Insectenbeten of gestoken door een wesp? Weegbree verzacht de pijn en neemt de zwelling af.
Tijdens het wandelen blaren op jouw voet? Het blad goed kneden en op de blaar houden.
Een splinster in jouw vinger? Weegbree zal binnen de 24u deze splinter 'uitzuigen'. Handige plant, toch?
Planten, bloemen en paddestoelen waarvan je niet 100% zeker bent dat het de juiste is, laat je beter staan. Sommige planten lijken hard op elkaar. Een vergissing is snel gemaakt met alle gevolgen van dien.
Nog vragen? Neem persoonlijk contact op met mij: Klik hier.
Op de hoogte blijven van mijn blog?
Volg mijn Facebookpagina en Instagram.
Reacties? Post deze gerust hier onder.
Meer weten over mij: Klik hier.
Reactie schrijven
Cindy (dinsdag, 20 juni 2023 20:58)
Heel interessant!!
Zijn de paardenbloemen zelf goed voor reumaklachten of ook de stengel en bladeren? Hoe maak ik de bloem dan best klaar. Koken en mixen ofzo? En in de stengel zit toch zo een wit sap, die mag je niet opeten dan?
Als ik brandnetel in salade zou doen, moet je deze dan eerst koken of dergelijke, prikt het anders niet in je mond? :-)